DAKO-CZ na VELETRHU InnoTrans představí revoluční řešení brzdových systémů

V úterý 20. září začne na výstavišti v Berlíně InnoTrans, světový veletrh železniční techniky, komponentů, strojů a inovativních řešení. Třináctý ročník se koná po čtyřleté přestávce způsobené koronavirovou pandemií. Mezi vystavovateli v segmentu železniční techniky bude již tradičně zastoupena společnost DAKO-CZ, přední výrobce brzdových systémů a komponentů pro kolejová vozidla. Na veletrhu si odbydou světovou premiéru hned dva nové produkty: lehká trámcová brzda DAKO ITBL pro nákladní vozy a revoluční elektromechanická kotoučová brzdová jednotka DAKO KKBE.

Lehká trámcová brzda pro nákladní vozy kombinuje jednoduchost a robustnost v kompaktním provedení. Při jejím vývoji společnost aplikovala několik inovativních řešení. Zároveň bude v Berlíně poprvé představeno světově unikátní řešení v podobě elektromechanické kotoučové brzdové jednotky DAKO KKBE, které boří zažitá technická řešení a předčí svými parametry dosud dostupná řešení jiných výrobců.

Kromě těchto dvou světových premiér představí DAKO-CZ své produkty ze segmentů pneumatických, hydraulických i elektromechanických brzdových systémů. Řešení DAKO-CZ budou zároveň součástí exponátů zákazníků společnosti, například chorvatského výrobce nákladních vagónů Đuro Đaković či Siemens Mobility.

„Veletrh InnoTrans vnímáme jako naprosto nejdůležitější akci, na níž můžeme před zraky našich zákazníků, odborné i laické veřejnosti představit naše produkty a řešení. Také proto jsme vsadili na našem stánku na průřez produkcí,“ říká Lukáš Andrýsek, předseda představenstva DAKO-CZ, a doplňuje: „Vyzdvihnout ovšem musím jeden produkt, který vnímáme jako zásadní. Je to elektromechanická kotoučová brzdová jednotka DAKO KKBE, která je součástí naší koncepce DAKO Brake By Wire.“

Brzdová jednotka DAKO KKBE patří do produktové řady „air free and oil free“, které k zastavení vlaků nepotřebují stlačený vzduch ani olejové hospodářství. Je určena pro ucelené vlakové soupravy příměstských jednotek a vozů metra. Může však nalézt uplatnění také u moderních konstrukcí osobních i nákladních vozů: elektromechanická brzdová jednotka KKBE je plně ovládána řízením brzdy DAKO iRB a je kompatibilní se všemi běžně používanými řídícími systémy kolejových vozidel.

„V elektromechanických brzdových systémech jednoznačně vidíme budoucnost. Představují revoluci na železnici. Do budoucna postupně nahradí jak pneumatické, tak hydraulické brzdové systémy. Vzhledem k tomu, že letošní veletrh InnoTrans má motto: Budoucnost mobility v době klimatické změny, tak naše řešení DAKO KKBE reprezentuje díky své šetrnosti k životnímu prostředí příspěvek DAKO-CZ k naplnění těchto cílů,“ dodává Lukáš Andrýsek.

Z dalších produktů vystaví DAKO-CZ na veletrhu InnoTrans například brzdovou kotoučovou jednotku na kolo KKBB přizpůsobenou pro aplikaci na lokomotivu Siemens VECTRON, řídící panel pro soupravy metra Londýn včetně krytování, jenž je výsledkem spolupráce se společností Siemens a bude nasazen na nových soupravách na lince Piccadilly londýnského metra. Na stánku DAKO-CZ č. 450 v hale 1.2 berlínského výstaviště bude k vidění též například provozem ověřená tramvajová elektromechanická řídící jednotka. Nově se představí modifikovaná verze bez stavěče odlehlosti, která otevře možnosti aplikace hlavních benefitů konceptu Brake By Wire i pro projekty citlivé na pořizovací náklady. Dále bude vystavena řídící jednotka elektromechanické brzdy iRB 05.1 nebo řídící jednotka hydraulické brzdy a další produkty.

„Věříme, že naše expozice zaujme návštěvníky jak z řad odborné, tak široké technické veřejnosti. Bude místem, kde navážeme nové kontakty. Velmi důležitá pro nás bude také ukázka spolupráce na indickém trhu, kde DAKO-CZ založilo společný podnik s klíčovým hráčem na indickém trhu, naším partnerem, společností Medha Servo Drives Pvt. Ltd. s názvem MEDHA DAKO-CZ Pvt. Ltd. Naše spolupráce je soustředěna na dodávky ucelených a moderních brzdových systému pro nově připravované vozy EMU, METRA a lokomotiv pro indickou železnici,“ říká Jana Kavalír, manažerka marketingu DAKO-CZ.

Přední světový veletrh InnoTrans se koná každé dva roky, kvůli pandemii koronaviru se ale tentokrát vystavovatelé setkávají až po čtyřech letech. Letošní již 13. ročník veletrhu se uskuteční od 20. do 23. září. Akce vždy těší obrovskému zájmu jak ze strany vystavovatelů, tak návštěvníků. Letos se v prostorách berlínského výstaviště představí téměř 3000 zástupců oboru z téměř šedesáti zemí světa. Návštěvníci veletrhu budou mít možnost vidět světové novinky z pěti segmentů – železniční technika, železniční infrastruktura, veřejná doprava, interiéry vozidel a stanic a stavba tunelů.

O DAKO-CZ, a.s.
Společnost DAKO-CZ je předním výrobcem pneumatických, elektromechanických a hydraulických brzdových systémů pro kolejová vozidla s více než 206letou tradicí. Firma s ročními tržbami okolo 82 milionů Euro, na kterých se ze 79% podílí zahraniční zakázky, sídlí v Třemošnici ve východních Čechách. Vlastníkem společnosti je skupina Czechoslovak Group českého podnikatele Michala Strnada.
DAKO-CZ dodává brzdové systémy a komponenty pro nákladní a osobní vozy, příměstské jednotky, lokomotivy, vozy metra i tramvaje. Kromě společností Stadler Rail Group, Tatravagónka Poprad, Siemens Mobility patří mezi významné odběratele produktů společnosti DAKO-CZ například též Škoda Transportation a.s. či České Dráhy. Kolejová vozidla s brzdovými systémy či komponenty DAKO jsou provozována nejen v Evropě, ale také například v Číně, Indii, Malajsii, Indonésii, Alžírsku a Saudské Arábii, kde spolupracuje se světovými výrobci kolejových vozidel a provozovateli kolejové dopravy. Společnost má vlastní vývoj, disponuje moderní zkušební laboratoří a konstrukčním pracovištěm. DAKO-CZ se kromě vývoje a výroby brzdových systémů a komponentů věnuje i jejich následnému servisu.
V roce 2020 otevřelo DAKO-CZ ve svých prostorách nové servisní středisko. Vzhledem k zakázkové naplněnosti rozšířila společnost v roce 2020 výrobní halu a kompletně inovovala logistiku, čímž došlo k významnému navýšení výrobní kapacity. V roce 2020 zahájilo DAKO-CZ dodávky pro nového zákazníka, španělskou společnost TALGO, konkrétně pro její soupravy určené pro Egypt. Další zakázky mířily například do Polska, Slovinska, Rakouska či Indie. V roce 2020 se DAKO-CZ umístilo na druhém místě soutěže Firma roku Pardubického kraje, v roce 2021 již společnost soutěž vyhrála. V roce 2022 společnost získala prestižní ocenění Czech Superbrands.